26.7.22

I ara què, homenet?


Una història realista i idealista alhora. Narrada de manera esplèndida, mostra les dificultats de supervivència d'una parella jove a l'Alemanya dels anys 30, tot i que s'estimen molt. Amb dos sobrenoms: "Xaieta" ella, "nen" ell. De fet el protagonista es diu Hans com l'escriptor. Ningú que no hagi tingut problemes econòmics algun cop a la vida no pot projectar-se en la història com cal, però.  

Sembla que ells dos siguin pràcticament els únics personatges amb bondat de la novel·la, a més a més. "La Xaieta agrada a totes les bones persones" ( 233). El moment més emotiu és quan ell li proposa de casar-se: "Com si tots els arbres de Nadal de la seva vida s'haguessin encès de cop dins seu" (16). 

El motor de la història, la dificultat de guanyar-se la vida per a la parella i el menut que esperen, topa constantment amb la tendresa entre ells dos: "com una lluent vena de plata que penetrés dins la més negra de les pedres" (338). Però, igual com a Oi que maten els cavalls?, sembla que sigui impossible de surar per a ells dos, el que és especialment dur per a ell, perquè és un home. "La pobresa no és solament misèria, és també un crim que es castiga. La pobresa és una màcula, la pobresa és sospitosa"(382).

Una característica especial del llibre són aquests títols que expliquen per sobre el que passarà a continuació, semblen el "continuarà" que diuen algunes sèries. Aquest autor és un bon anticànon, va ser un èxit a partir del 1932, i ara no se'n parla. Va publicar més llibres que es troben en català a la mateixa editorial que aquest, sembla que tots amb aquest realisme objectiu. El malson i Irreversible dos d'ells. Aquest llibre és magistralment ben escrit, reitero, i el tema és molt original i enganxador per poc que hagis patit en aquesta vida com els protagonistes. He plorat amb sinceritat al final, un final que és massa injust.

FALLADA, Hans I ara què, homenet? Barcelona: Edicions de 1984, 2009