28.3.20

Secundina i acció!
Aquesta peça de teatre és la continuació de Petites històries al replà de l'escala, i del blog de la Secundina, la protagonista que ens va presentant les diverses històries dels veïns de la casa d'on és portera. De cara a la televisió que s'ha proposat entrevistar-la.

Algunes històries són calcades, i d'altres l'autora les ha modificat. Però totes tenen en comú la murrieria dels personatges per aconseguir els diners o bens materials que desitgen. És, com sol ser-ho la Maria Vilanova, un llibre àcid, satíric, exagerat per arribar al lector, que a vegades fa riure.

Diu la Berta: "De què? De què? Però què collons et passa? Que estàs dormint la mona?" I contesta la filla: "(saltironant i fent cantarella.) Que estàs dormint la mona, que estàs dormint la mona" (37). Això és un exemple mordaç de com solen ser les criatures de malicioses, gens innocents.

La Secundina és sàvia: "Ja és ben bé que amics i parents, pocs i de lluny!" (46). És molt divertit quan el bé material desitjat és "un cotxe de luxe daurat espurnejant equipat amb dues cadiretes de criatura entapissades d'escai, a imitació pell de lleopard, a un preu molt assequible": sobretot "pell de lleopard", més hortera impossible!

L'obra és presentada en dues parts dins l'escenari, ara parla la Secundina, ara parlen els veïns protagonistes, per això es diu Secundina i acció. Els que coneixem la Maria Vilanova i Vila-Abadal hem tornat a gaudir amb una nova obra seva.

VILANOVA I VILA-ABADAL, Maria Secundina i acció! Barcelona: Témenos Edicions, 2020

2 comentaris:

KRT ha dit...

Aquesta Secundina deu estar inspirada en el personatge de 'Primera història d'Esther', de Salvador Espriu: "Talli qui talli el bacallà, una es queda sempre de portera". I el comentari sobre els amics i els parents em recorda la 'Conversió i mort d'en Quim federal', en boca de la Rossenda: "Sort dels amics, no dels parents!". Segur que deu ser una obra interessant.

Helena Bonals ha dit...

Quanta cultura que tens!!! El doctorat se't nota!