14.8.11

La tarda a Venècia d’Olga Xirinacs

Si totes les tardes fossin com aquesta… La decadència d’una pintora de renom, en un entorn com Venècia, no impedeix de fruir estèticament. Basant-se en el personatge real de Rosalba Carriera, al segle XVIII, que va anar perdent la vista en la maduresa. N’hi ha que no tenen ni això, perquè no hi arriben a vells. El paral•lelisme de Rosalba amb la important figura d’Olga Xirinacs, que voldria conservar la corona de llorer per tota la vida, és possible i molt interessant. L’obra no és gens d’acció, al contrari, és repleta de reflexió, les notes que he pres són moltes, i augmenten cap a mig llibre. També és impecablement i rigorosament ben documentat.

Ple de fragments que són poesia -“allò que em porta la nit en la seva carrossa de somnis” (120)-, sobretot fragments amb molt de sentiment, fragments autobiogràfics, com quan se’n fum dels que la tenen per eixelebrada per la seva afició a escriure, de la mateixa manera com Olga Xirinacs té afició pel bloc actualment, i sort en tenim.

“Oh força admirable de la ment, que reconstrueix de les ruines el palau més bell, justament quan aquest ja no existeix sinó en la memòria profunda!” (106): hi ha la duplicitat d’interpretació, com la de tot el llibre, en el sentit de reconstruir l’amor i l’obra, estretament lligats. Mens agitat molem, diuen. “Si no sentís res, no podria pintar, perquè aquest és l’impuls que mou la meva mà” (131): el dolor com a motor de la creació. “El meu últim autoretrat és cruel. És la meva rebel•lió contra la mort en vida” (91): aquest fragment em va colpir molt.

Tota travessia del desert és dura, però més si és al final de la vida, sense que se’t faci justícia, sinó que se t’oblidi, bé perquè tens catarates als ulls, bé, segurament, perquè ets una escriptora de fora de la capital, com li passa a Olga Xirinacs. Però m’agrada d’anar contracorrent, el que és l’essència dels anticànons.

XIRINACS, Olga, La tarda a Venècia. Barcelona: Columna, 1999

6 comentaris:

Joana ha dit...

Gràcies, Helena, me l'apunte i a veure quan la puc llegir. La teua crítica es molt interessant i vénen ganes de llegir-la.
Ací a la platja resulta complicat anar a la llibreria o la biblioteca, però aquest anys tinc de veí a MA i té la biblioteca a casa, així que de moment tire de les seues i en tornar a casa, ja tornaré a les catalanes!!!

B7s i enhorabona per l'aniversari dels antis!!!

Helena Bonals ha dit...

Joana: a veure si et canses de llegir en castellà! El llibre de l'Olga és curt.

lluna ha dit...

Em va agradar llegir La Peresa i em van quedar ganes de repetir amb aquesta autora. Sembla que potser aquest és una bona elecció. Me l'apunto!

Helena Bonals ha dit...

lluna:
és molt dens, es llegeix a poc a poc tot i ser curt.

cantireta ha dit...

Per una altra vida, me l'apunto.
Passa per casa meva, sóc filòloga anglesa i poetessa.
Salut!

Olga Xirinacs ha dit...

Contentíssima de tornar-te a trobar. Helena de les meves lletres - i de totes, és clar-.
El llibre el vaig escriure precisament perquè em va impressionar l'últim autoretrat de la pintora. I perquè admiro les pel·lícules de Visconti, i aquest llibre és també visual. I un homenatge a Mann per la seva "La mort a Venècia" (Visconti).
En correu a banda t'envio el text: final de novel·la, sobre aquesta mateixa.
Moltíssimes gràcies.